Pelin Çift ile Öteki Gündem Programında Din-Akıl-Bilim İlişkisi

20 ve 27 Ekim 2013 tarihlerinde HaberTürk kanalında yayınlanan Pelin Çift ile Öteki Gündem programında din, akıl ve bilim konuları üzerine sohbet etmeye çalıştık. Programa benim dışımda, daha önceleri ateist olduğunu defaatle ifade etmiş olan Radikal gazetesi yazarı, tarihçi yazar Ayşe Hür ile İslam fesefesinin yetkin isimlerinden Doç. Dr. Caner Taslaman da katıldı. Sosyal medyada oldukça tartışılan programların video bağlantılarını aşağıda bulabilirsiniz; iyi seyirler:

20 Ekim 2013 Pelin Çift İle Öteki Gündem - Haber Türk

27 Ekim 2013 Pelin Çift İle Öteki Gündem - Haber Türk

Programla ilgili görüş ve önerilerinizi yorum kısmına bırakmayı unutmayınız.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Hocam, ''tasavvuf''ta bu soruların hepsinin cevabı mevcut.

Unknown dedi ki...

Bu şerlerin yaratılması meselesini üstad(Bediüzzaman) öyle bir
izah etmiş ki, aklı bozulmamış ve ruhu tefessüh etmemiş herkes idrak edebilir. Hülasaten derim ki;

Hayrı da, şerri de yaratan ancak Allah’tır. Lâkin hayra rızası var, şerre ise yok.

Kaldı ki hayır ve şer dediğimiz, yapılan işin, işlenen fiilin Allah’ın emir ve rızasına uygun olup olmamasıyla ilgilidir. Yâni, bunlar fiilin kendisiyle değil, sıfatıyla alâkalıdır.

Şöyle ki:
Konuşma, görme, işitme, yürüme hepsi birer fiil. Hayır olsun şer olsun bütün bu fiilleri yaratan Allah’tır. İşlenen fiil, İslâm’a uygun ise ‘hayır’, aksi halde ‘şer’ olur. Zaten Allah’ın birliğine iman eden bir insan, O’nu bütün bu işlerin, bu fiillerin tek yaratıcısı olarak bilir.
İnsan bir işi yapmayı sadece arzu eder ve cüz’î iradesini o işi yapmaya sarf eder. Neticeyi yaratan ise Allah’tır. Hakikat böylece bilinmezse ortaya şöyle bir tezat çıkar: Aynı fiil ‘hayır’ olunca Allah tarafından yaratılır, aksi halde başkası tarafından.

Bir misâl verelim:
Görme fiilinin yaratıcısı Allah’tır. Göz fabrikası O’nun, ışık hammaddesi O’nun, görülen bütün eşya da O’nundur. O halde bir insan neye bakarsa baksın görmeyi yaratan Allah’tır. Baktığı helâl ise bu bakış “hayır” olur, haramsa “şer” olur.

Hayrı da Allah yaratır, şerri de.

Şerrin yaratılması şer değildir; şer olan, onu kesb etmek, yani şerri kazanmak, ona yönelmek ve onu irade etmektir. Rahman ismi gibi, Kahhar ismi de güzeldir; güzel olmayan, kahrı gerektiren isyanları işlemektir.

Suç işlemek şerdir, ama suçluyu hapse atmak şer değildir.
Dalâlet fırkalarından birisi olan Mutezile Mezhebinde, şerrin yaratılması, şer telâkki edilir. Buna göre, canilere ceza vermeyi şer kabul etmek gerekiyor. Bu imtihan meydanının bir gereği de, “kul, hayır olsun, şer olsun neyi isterse” Allah’ın onu yaratması değil midir? Hidayet yolunu tercih edenlerde Hâdi, yani hidayete erdirici ismi, sapık yollara girenlerde ise Mudıll, yani “dalâlete düşürücü” ismi tecelli eder. Birincilere yolun doğrusu gösterilmiş, ikincilere ise arzu ettikleri yanlış yol açılmış ve geçmelerine izin verilmiştir. Her iki isim de, her iki tecelli de güzeldirler. Güzel olmayan, hidayeti bırakıp dalâleti tercih etmek, onu istemek, ona yönelmektir.

Nur Külliyatında bu hakikat açıklanırken enteresan bir misâl verilir: Ateş.
Ateşin yaratılması şer değildir; ateşin binlerce faydası bunu ispat eder. Şer olan, ateşe temas etmek, onunla yangın çıkarmaktır.
Ateş misâlinin hemen ardından söz şeytana getirilir ve şöyle buyrulur:

“Şeytanların icadı, terakkiyat-ı insaniye gibi çok hikmetli neticeleri olmakla beraber, sû-i ihtiyarıyla ve yanlış kesbiyle şeytanlara mağlûb olmakla, ‘Şeytanın hilkati şerdir’ diyemez.” (Lem’alar)


Bu misâlin en dikkat çekici yönü, şeytanın da ateşten yaratılmış olmasıdır. Demek ki, ateşe dokunmak gibi, şeytanın vesveselerine kapılmak ve ona mağlûp olmak da şerdir. Yoksa şeytanların yaratılması şer değildir. Zira, bütün manevî terakkilerin temelinde, nefis ve şeytanla cihat etmek yatar.
İçeriden nefis, dışarıdan şeytan... Bu iki düşmanına rağmen istikamet yolunda giden insan, manen çok terakki eder. Onun ruh ikliminde nice çiçekler açar, nice meyveler yetişir. Demek oluyor ki, nefsin de şeytanın da yaratılmaları güzeldir; güzel olmayan, nefse uymak ve şeytana kanmaktır.
Vesselam............

Ahmet dedi ki...

Ben farklı bir konuya değineceğim. İnançlı birisi olarak Türkiye ekranlarında böyle tartışmaların üstelik seviyeli ve kimseyi kırmadan yapılması ayrı bir keyf verdi bana. Sinan hocam sizide bu program sayesinde tanıdım artık sıkı bir takipçinizim :)

Adsız dedi ki...

verdiğiniz örnekler anlayan bir insan için fazlasıyla yeterli sinan bey, küçük muhteşemdir programınız da çok güzel.."ne biliyoruz ki=what the beep do we know" filminden daha fazla bahsetmenizi isterdim. sizi büyük keyifle takip ediyorum.

Sinan Canan ve Serkan Karaismailoğlu ile beynimizin [n] ilginç halleri!